Oživili výmenník Jegorovovo v Košiciach

Študenti z Gymnázia na Alejovej v Košiciach mali možnosť vymyslieť si svoj projekt s komunitnou umelkyňou Ľudmilou Horňákovou, spolupracovníčkou občianskeho združenia SPOTs, ktoré sa podieľa na transfere kultúry z centra mesta na jeho perifériu. Ľudmila sa vo svojej práci snaží do kultúrneho života sídliska aktívne zahrnúť všetky vekové skupiny, najmä seniorov.

Študentov inšpirovala, aby sa zapojili do oživenia výmenníka Jegorovovo na sídlisku Dargovských hrdinov, medzi miestnymi známom ako Furča. Okrem študentov z Gymnázia na Alejovej sa k nej pridala aj študentka z Gymnázia na Poštovej. Pravidelne chodievali vo voľnom čase do výmenníka a majstrovali paletové sedenie. „Vytvorili sme krásny paletový nábytok z ôsmich kusov, stôl, lavice, lehátka, ktorý bude ďalej využívaný v záhrade výmenníka Jegorovovo. Podarilo sa nám dať dokopy viacero generácií – študentov gymnázia, deti zo sídliska, ktoré so záujmom chodievali pomáhať. V sobotu 7. júna sme zorganizovali malú oslavu, počas ktorej obyvatelia sídliska mohli otestovať nábytok a pochutnať si na dobrotách, ktoré pripravili študenti oboch gymnázií,“ hovorí Ľudmila o výsledkoch projektu. Na oslavu prišli aj miestni seniori, s ktorými Ľudmila dlhodobo pracuje, a tak celé podujatie získalo aj nový rozmer medzigeneračného stretnutia.

Ľudmile sa so študentmi pracovalo veľmi dobre a ocenila by podobné projekty aj v budúcnosti. „Tento projekt poskytol mladým príležitosť presvedčiť sa, že veci sa dajú meniť, pretvárať, či už tým, že ste im poskytli nejaké nové teoretické znalosti, ktoré im pomohli lepšie sa zorientovať v legislatíve a kompetenciách mesta, ale aj prostredníctvom tohto záverečného projektu.“

DSCN0170